Relevo generacional – EUROBASKET 2015 (CATALÁN)

 

Relleu generacional

05/09/15 Diari l’esportiu – ENTRENADOR – JOSEP MARIA BERROCAL

780_0008_5370845_dc382bd47be87fa8de73e15e31d0837f

Pau Gasol, abans d’un amistós de la gira Foto: FEB.

 

La selecció espanyola es planta a l’europeu amb un equip renovat, sobretot per culpa de les baixes. De totes (Navarro, Calderón, Ricky, Ibaka i Marc Gasol), la del jugador dels Grizzlies és la més significativa. Scariolo ha acabat confeccionant un grup que barreja experiència amb joves que demanen pas. Els més experimentats seran els que aglutinaran la responsabilitat i, del paper de la segona unitat, en dependran les aspiracions.

El referent indiscutible de l’equip és Pau Gasol, i juguen molt per a ell. Quan és a la pista, l’objectiu és claríssim: posar la pilota a dins ja sigui després d’un pick and roll, una continuació o un indirecte. Si Pau no és a la pista, es basen molt en el talent dels exteriors, sobretot els del Madrid (Llull, Sergio Rodríguez i Rudy). Generen molt des del contraatac i la transició, l’1×1, el pick and roll i les sortides d’indirectes. Tot i no tenir un tirador especialista com pot ser Abrines –baixa per lesió–, és un equip que busca bastant el tir de tres. El joc d’Espanya és simple i dinàmic, amb molt moviment de jugadors i pilota.

Felipe Reyes, amb Pau Gasol, són els únics presents de la generació del 80. Dóna intensitat, rebot, pal baix i tir de mitja distància. Alguns minuts pot coincidir a pista amb un altre cinc i actuar de teòric quatre, com ja ha fet al Madrid. Mirotic, per la seva banda, és una peça molt important per a Scariolo. En els darrers campionats, hi havia tres pivots molt interiors (Ibaka, Marc i Pau Gasol) i apareix ara aquesta figura d’un quatre obert de nivell, que pot jugar de cara i obrir el camp.

De les altres novetats, destacaria Pau Ribas i Willy Hernangómez. El primer, l’única peça del Barça, pot anotar, és agressiu i sap llegir molt bé el joc, mentre que Willy ha demostrat molta motivació. Potser a vegades peca d’inexpert, però és un jugador de gran futur. Quant a Vives, ha acceptat el rol de tercer base, tenint en compte que Llull combina les posicions d’1 i 2, i la majoria de cops surt de titular.

 

LA DEFENSA

El que es busca principalment és que Pau Gasol no s’allunyi gaire de la cistella per aprofitar les seves virtuts (ajudes, taps i rebots) i donar-hi consistència. Intenten mostrar-se agressius en la línia de passada per robar pilotes, si bé durant la gira no han estat prou regulars. Necessiten una major constància en la competició si volen fer el salt de qualitat que pretenen. Han fet moltes proves (situacions de zona, pressió a tota pista, pressió amb zona i passant després d’individual), variants tàctiques que poden servir en un moment donat del torneig com a recurs.

També m’agradaria fer una menció especial al cos tècnic, amb dos ajudants que fa temps que són primers en l’ACB, com Jaume Ponsarnau i Txus Vidorreta, i un altre, Ángel Sánchez Cañete, un dels assistents amb més recorregut en la Lliga Endesa, amb l’Unicaja. Tots ells seran un bon suport a Scariolo per afrontar les dificultats que apareguin en l’europeu.

ELS RIVALS

Al contrari que en altre cites, aquí competir des del primer dia serà obligatori per passar a vuitens. La gira d’amistosos ha estat contra rivals poc potents, i ara mateix és una incògnita saber com arriba Espanya al punt de sortida.

Sèrbia, la subcampiona del món, serà avui ja el primer escull. Juga molt bé en atac, amb un excel·lent moviment de pilota. Sempre volen córrer al contraatac i utilitzen molt el pick and roll perquè Teodosic, el seu líder, genera molt joc a partir d’aquí. També marca molt la presència de Raduljica, a qui intenten nodrir constantment de pilotes interiors. Són agressius en defensa, apugen molt les línies de passada, en especial Markovic i Kalinic i, amb això, intenten tapar una mica les mancances de Teodosic i Raduljica quant a agressivitat al darrere.

Turquia hi arriba amb baixes, un equip jove i que ha mostrat certa irregularitat en la preparació, però molt de compte amb Ilyasova i Dixon. En especial, el base nord-americà, capaç de canviar un partit amb el seu talent. Per talent, però, el d’Itàlia, potser el que n’aglutina més del torneig (Gentile, Gallinari, Belinelli, Bargnani, Hackett). El problema és sempre com accepten els rols i la repartició de minuts, a més de la resposta defensiva. A Alemanya, torna Nowitzki, i Schröder és una gran arma ofensiva, però potser tenen un dèficit d’homes grans, mentre que Islàndia és l’equip més fluix, però pot sorprendre qualsevol.

 

By | 2020-01-27T20:45:46+00:00 September 5th, 2015|News, Own Articles|Comments Off on Relevo generacional – EUROBASKET 2015 (CATALÁN)